Διαφθορά μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ψήφισμα κατά της διαφθοράς εντός της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) υιοθέτησε κατά την τρέχουσα σύνοδο της ολομέλειάς της η ίδια η Συνέλευση, με αφορμή καταγγελίες που υπήρξαν για διαφθορά και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά μελών της. Στο ψήφισμα διατυπώνονται συστάσεις για τη βελτίωση του γενικού πλαισίου λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και την κάλυψη του «κενού διαφάνειας» που διαπιστώνεται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αφορμή για το ψήφισμα, αποτέλεσε η έκθεση της Πέτρα Ντε Σούτερ (Βέλγιο, Σοσιαλιστές) σχετικά με τις κατηγορίες περί διαφθοράς, ύπαρξης λόμπυ και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, που αφορούσαν ορισμένα πρώην και νυν μέλη της ΚΣΣΕ, κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στις 22 Απριλίου μετά από δεκάμηνη έρευνα που διενήργησε εξωτερική, ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις δικαστές.

Εγκρίνοντας το ψήφισμα, η ΚΣΣΕ δεσμεύεται να λάβει χωρίς καθυστέρηση τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή ενός νέου ηθικού πλαισίου που πρότεινε η GRECO (σ.σ. συνεργασία χωρών κατά της διαφθοράς), ιδίως σε σχέση με την αποτροπή του φαινομένου της σύγκρουσης συμφερόντων, την αποδοχή δώρων, την άσκηση πίεσης (lobbying), τα προνόμια και τα καθήκοντα των επιτίμων μελών, καθώς και τη δυνατότητα κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα πρότυπα δεοντολογίας.

Επίσης, στο ψήφισμα καλούνται οι πολιτικές ομάδες της Συνέλευσης να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους, ιδίως σε σχέση με τη στελέχωση των επιτροπών Παρακολούθησης και Κανονισμού, της επιτροπής επιλογής των δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και των ad hoc επιτροπών για την παρακολούθηση των εκλογών.

Επιπλέον, η Συνέλευση καλεί τις εθνικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, τα εθνικά κοινοβούλια (βουλευτές των οποίων απαρτίζουν την Συνέλευση), καθώς και τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με τις υποθέσεις που αναφέρονται» και να υποβάλουν σχετική έκθεση στη Συνέλευση πριν από το τέλος του 2018. Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται και στις πολιτικές ομάδες της Συνέλευσης, όπως επίσης και στα κόμματα των εθνικών κοινοβουλίων.

Η Αννέτα Καββαδία

Στη σημερινή συζήτηση που πραγματοποίθηκε κατεπειγόντως στην ολομέλεια, τοποθετήθηκε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία (Ενωμένη Αριστερά), τονίζοντας πως το υπό εξέταση ζήτημα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση κατά την τρέχουσα σύνοδο. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως το γεγονός ότι οι θεσμοί της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της πολιτικής αντιπροσώπευσης των πολιτών αντιμετωπίζουν μια βαθιά κρίση και υποτιμούνται ολοένα και περισσότερο από τους Ευρωπαίους πολίτες καθιστά αναγκαίο για το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης να προστατεύουν το δικό τους κύρος, καθώς και αυτό των θεσμικών οργάνων.

«Ως πολιτικοί, έχουμε καθήκον στους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και απειλούμενης κοινωνικής συνοχής, να είμαστε απόλυτα διαφανείς και πλήρως υπεύθυνοι. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ανοχή σε υπαρκτό κοινοβουλευτικό παράπτωμα οιουδήποτε είδους. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μην προχωρήσουμε και σε ένα «κυνήγι μαγισσών», να μη βάλουμε όλες τις περιπτώσεις στο ίδιο καλάθι, ή να στιγματίσουμε πολιτικούς χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Είναι μια λεπτή ισορροπία, αλλά πρέπει να την βρούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading