Χονγκ Κονγκ: Υπό κράτηση τα δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily

Υπό κράτηση θα παραμείνουν δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily του Χονγκ Κονγκ μετά την απόφαση του δικαστηρίου για κατηγορίες βάσει του νόμου περί εθνικής Ασφάλειας.

Η εφημερίδα και ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι που βρίσκεται στην φυλακή, είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης για την συμμετοχή του και την στήριξη του στο κίνημα για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Πάνω από 500 αστυνομικοί εισέβαλλαν την Πέμπτη στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, συνδέεται με δημοσίευση άρθρων για επιβολή κυρώσεων στην Κίνα.

Πέντε στελέχη της εφημερίδας αναμεσά τους ο διευθυντής και ο γενικός διευθυντής έχουν συλληφθεί από τις αρχές και ανακρίνονται.

Εναντίων των δύο αντρών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνεργασία με ξένες δυνάμεις, και το Πεκίνο βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας τους έχει υπό κράτηση.

Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών.

Οι δύο άντρες θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι και τις 13/8 όποτε και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, καθώς σύμφωνα με τους εισαγγελείς οι αρχές χρειάζονται χρόνο για να εξετάσουν 40 υπολογιστές και 16 σέρβερ που έχουν κατασχεθεί.

«Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε την εφημερίδα μας», τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης της Apple Daily Τσαν Πούι- μαν έξω από το δικαστήριο.

«Αρχικά οι αρχές είχαν δηλώσει ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας θα αφορά έναν μικρό αριθμό ατόμων», ανέφερε αρχικά εργαζόμενη στην εφημερίδα. «Όμως αυτό που συνέβη μας έδειξε ότι μας αφορά όλους».

Μια δημοσιογράφος που θέλησε να αποκαλύψει μόνο το μικρό της όνομα, Τερέζα, τόνισε ότι όλα αυτά αποτελούν προειδοποίηση: «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Apple Daily σήμερα, τελικά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο μέσο στην πόλη».

Δείτε επίσης: Ο Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του Ιράν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading