Χ. Ζεεχόφερ: «Καλή βάση» για διαβουλεύσεις η πρόταση της Κομισιόν για το άσυλο

«Καλή βάση» για τις περαιτέρω διαβουλεύσεις χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο κανονισμό ασύλου της Ε.Ε. και ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη «να μην τρέξουν τώρα ενστικτωδώς να περιχαρακωθούν», αλλά να επεξεργαστούν ένα κοινό σχέδιο, ξεκινώντας από το προσεχές Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., στις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει τις βασικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής: την συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης, μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη στην υποδοχή όσων χρειάζονται προστασία. Εξήγησε δε ότι το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν και διμερείς επαφές με τα κράτη – μέλη, με στόχο μια κατ’αρχήν πολιτική συμφωνία έως τον Δεκέμβριο, για την οποία ωστόσο ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως λόγω της σκληρής στάσης της αυστριακής κυβέρνησης, όπως είπε. Η Ιταλία δέχτηκε 300 πρόσφυγες από την Λέσβο, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση με την διάσωση στη θάλασσα και την δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση, είπε ο κ. Ζεεχόφερ, εμφανώς συγκινημένος και χαρακτήρισε «λυπηρή» την στάση της αυστριακής κυβέρνησης. «Θα βρούμε λύση μόνο εάν πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον (…). Δεν θέλουμε να τεθούν τα συμφέροντα μιας χώρας πάνω από το ευρωπαϊκό συμφέρον», δήλωσε.

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Τα πρόσφατα γεγονότα σε ό,τι αφορά την διάσωση στη θάλασσα και την Λέσβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει λειτουργούσα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και τόνισε: «Πρέπει να μας είναι απολύτως σαφές: Η μεταναστευτική πολιτική θα καθορίσει την τύχη της Ευρώπης. Μια πραγματική νέα αρχή είναι επειγόντως αναγκαία. Έχουμε τώρα τη μεγάλη δυνατότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη στέκει ενωμένη σε αυτό το δύσκολο θέμα».

©Πηγή: amna.gr

Loading