Μπάιντεν προς Ταλιμπάν: «Δεν τελειώσαμε μαζί σας» – Φάσμα εξαθλίωσης πάνω από το Αφγανιστάν (vid)

«Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν – Ο τρόμος της επόμενης ημέρας στο Αφγανιστάν χωρίς τους Αμερικανούς

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν «τελείωσαν» μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε σχεδόν εκατό Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δύο Βρετανούς.

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

«Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο

»Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση.

»Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, το έκανε»

Χαρακτήρισε, την ίδια στιγμή, «εξαιρετική επιτυχία» την επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ που συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που όρισαν οι Ταλιμπάν, την 31η Αυγούστου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μπόρεσε και το έκανε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η ειρήνη στο Αφγανιστάν είναι περισσότερο ένα σχήμα λόγου παρά μια πραγματικότητα

Πριν από μερικές ημέρες, η οικονομία της χώρας βασιζόταν κυρίως στην εξωτερική βοήθεια. Πλέον όμως η ροή του χρήματος διακόπτεται και οι κάτοικοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες οι οποίες καθιστούν πρόκληση την πρόσβαση ακόμη και στα στοιχειώδη αγαθά, σε είδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, ενώ η ρευστότητα σε χρήμα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 

Η ελεύθερη και αυτόνομη κυβέρνησης των Ταλιμπάν θα έχει ως στόχο το να παραμείνει αφοσιωμένη στις θεμελιώδεις αξίες, αυτές για τις οποίες πολέμησαν οι Ταλιμπάν. «Δηλαδή να υπηρετήσουμε τον αφγανικό λαό και το Ισλάμ».

Επίσης, υποτίθεται πως η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχει παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων -αν και τονίζεται ότι η μεταχείριση των γυναικών θα διέπεται από τον ισλαμικό νόμο.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: «Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή
που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading