Μπάιντεν: Ομιλία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, δέσμευση ότι θα στηρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα τη δέσμευση ότι η Ουάσινγκτον «θα στηρίξει αταλάντευτα» την Ινδία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και περιήλθε σε απελπιστική κατάσταση.

«Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα στηρίξει αταλάντευτα τον ινδικό λαό», τόνισε ο Λευκός Οίκος σε μια λιτή ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να προσφέρουν κατεπειγόντως βοήθεια, όπως υλικά για την παραγωγή εμβολίων, προστατευτικό εξοπλισμό, διαγνωστικά τεστ και αναπνευστήρες, ενώ εξετάζουν ακόμα το ενδεχόμενο να στείλουν στη δοκιμαζόμενη χώρα της Ασίας αποθέματα οξυγόνου, αφού στα ινδικά νοσοκομεία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις.

Ο Μόντι, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «εποικοδομητική» συνομιλία, συμπληρώνοντας ότι ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την βοήθεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το γραφείο του ωστόσο, αναφορά έγινε επίσης και στο θέμα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στα εμβόλια, υπενθυμίζοντας ότι η Ινδία ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να χαλαρώσει τους κανόνες αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία.

Δείτε επίσης: Σαρλ Μισέλ: “Θετική ατζέντα στην Τουρκία, αρκεί να υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading