Αντισυνταγματική έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Λ. Όρμπαν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό τον διορισμό του ηγέτη των Φιλελευθέρων Λούντοβιτς Όρμπαν στη θέση του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ανατρέποντας ενδεχομένως τα σχέδια της κυβέρνησης να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Στις αρχές του μήνα, το κοινοβούλιο ανέτρεψε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Όρμπαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στη Ρουμανία. Ο Γιοχάνις, που θεωρείται σύμμαχος του κεντρώου Φιλελεύθερου κόμματος (PNL) ανέθεσε και πάλι στον Όρμπαν τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το κοινοβούλιο θα πρέπει να απορρίψει δύο διαδοχικές προτεινόμενες κυβερνήσεις μέσα σε διάστημα 60 ημερών. Το PNL του Όρμπαν εκτιμά ότι θα κέρδιζε αυτές τις εκλογές αν διεξάγονταν τώρα.
Το κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει αργότερα σήμερα για να εγκρίνει ή να απορρίψει την προτεινόμενη νέα κυβέρνηση. Όμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να μην γίνει δεκτός ο διορισμός του Όρμπαν. Το PSD υποστηρίζει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεδομένου ότι ο Όρμπαν ηττήθηκε στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δεν πληροί αυτό το κριτήριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε με αυτό το επιχείρημα.
«Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θα προχωρήσει στην υπόδειξη ενός νέου υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού», ανέφερε στην απόφασή του. «Ο ορισμός ενός υποψηφίου πρέπει να έχει ως στόχο τη διασφάλιση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε. 
Δεδομένου ότι η ανάθεση της εντολής στον Όρμπαν είχε ως στόχο να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου γεννά ερωτηματικά για το αν είναι εφικτό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας, δεν αναμένεται να ωφεληθούν από αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν χάσει σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους τους αφότου κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2016.
Φ.Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading