Ανησυχία στον Λευκό Οίκο για την βία στην Βόρεια Ιρλανδία

Ανησυχία προκαλεί στον Λευκό Οίκο οι ταραχές που σημειώνονται στην Βόρεια Ιρλανδία τις τελευταίες μέρες, με τις ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.

“Μας ανησυχεί η βία στη Βόρεια Ιρλανδία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις για “ηρεμία” που απηύθυναν συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που προστατεύει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να γίνει “θύμα” του Brexit, έπειτα από μια εβδομάδα νυχτερινής βίας που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την απογοήτευση μεταξύ φιλοβρετανών Ενωτικών σε σχέση με τους εμπορικούς περιορισμούς μετά το Brexit.

Η φωτιά σιγοκαίει στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, του οποίου οι συνέπειες προκαλούν ένα αίσθημα προδοσίας στους Ενωτικούς που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό στέμμα.

Η βία ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μεσούσης της αυξανόμενης έντασης λόγω του Brexit και του θυμού για την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει ηγετικά στελέχη του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, τα οποία φέρεται να παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός πρώην ηγετικού στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Οι εντάσεις αυτές κατέληξαν σε μια εβδομάδα ταραχών, κατά τις οποίες βλήματα εκτοξεύθηκαν και αυτοκίνητα κάηκαν, κυρίως σε περιοχές όπου κατοικούν οι πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους, προκαλώντας περισσότερους από 50 τραυματίες στις τάξεις της αστυνομίας.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ιρλανδικές ρίζες, είχε κρίνει “απολύτως απαραίτητη” την τήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέλος το 1998 στη σύγκρουση μεταξύ προτεσταντών Ενωτικών και καθολικών Ρεπουμπλικανών, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Πατρικίου, προστάτη άγιου της Ιρλανδίας, στις 17 Μαρτίου, έχοντας ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του για τις συνέπειες στην επαρχία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Οδήγησε στο αντίθετο ρεύμα για 30 χιλιόμετρα και μετά… συνελήφθη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading