Αγία Σοφία: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Την αλλαγή του καθεστώτος του ναού της Αγιάς Σοφιάς ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο, καλείται να αποφασίσει σήμερα το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι πως η Αγία Σοφία ως τζαμί θα μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες, όπως συμβαίνει και με το Μπλέ Τζαμί. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι θα μπορεί να διαβάζονται και προσευχές, όπως π.χ. το εδάφιο για την Άλωση από το Κοράνι. Μάλιστα κατά την επέτειο της Άλωσης στις 29 Μαΐου διαβάστηκε η «σούρα του πορθητή», μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’.

Την τελική απόφαση, κάτω από τις πιέσεις της Δύσης από τη μια και κάτω από τις πιέσεις του Ερντογάν, θα κληθεί να την λάβει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Να αποφασίσει εάν η πράξη του 1934 που μετέτρεπε το τότε τέμενος σε μουσείο ήταν αντίθετη με το Δίκαιο και την ακυρώσει.

Στη σχετική με τη μετατροπή του μνημείου σε ναό γνωμοδότησή του, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει απόρριψη της υπόθεσης, αναφέροντας πως η χρήση της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου, εμπίπτει στην διακριτική ευχέρεια του κράτους.

Ενστάσεις και παρεμβάσεις από τη Δύση

Οι ενστάσεις και παρεμβάσεις για την αλλαγή της χρήσης του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς είναι έντονες, τόσο από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης, το State Department με ανακοίνωσή του κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

https://www.state.gov/the-status-of-the-hagia-sophia/

Παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη

«Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής διά τον σύγχρονον κόσμον», ανέφερε στη δήλωση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας εις τέμενος θα στρέψη εκατομμύρια Χριστιανών εις όλον τον κόσμον εναντίον του Ισλάμ, και η Αγία Σοφία, η οποία, λόγω της ιερότητός της είναι ένα ζωτικόν κέντρον, εις το οποίον αγκαλιάζονται η Ανατολή με την Δύσιν, θα διασπάση τους δύο αυτούς κόσμους και μάλιστα εις μίαν στιγμήν, κατά την οποίαν η ανθρωπότης, η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορονοϊού, έχει ανάγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού».

Loading