Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει 3 επαρχιακές πρωτεύουσες (video)

Μέσα σε μερικές ώρες, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από σφοδρές μάχες την Κουντούζ, που είχαν περικυκλώσει εδώ και μερικές εβδομάδες· την Σαρ-ι-Πουλ· και, στο τέλος της ημέρας, την Ταλοκάν

Οι Ταλιμπάν επέκτειναν χθες Κυριακή τα εδάφη που κατέχουν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν: κατέλαβαν τρεις ακόμη επαρχιακές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολης Κουντούζ, συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεσή τους που ο αφγανικός στρατός μοιάζει να αδυνατεί να ανακόψει.

Κατέχουν πλέον πέντε από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Ζαμπιουλά Χαμίντι, κάτοικο της Ταλοκάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ταχάρ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αντάρτες επιτέθηκαν το πρωί και μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη «χωρίς πολλές μάχες», καθώς αξιωματούχοι και οι δυνάμεις ασφαλείας τράπηκαν σε φυγή.

«Οι Ταλιμπάν είναι παντού μέσα στην πόλη, με τα φορτηγάκια τους και με τα Χάμβι τους. Ορισμένοι πυροβολούν στον αέρα για να πανηγυρίσουν (τη νίκη τους)», αφηγήθηκε. «Φοβόμαστε, δεν τολμάμε ακόμη να βγούμε από τα σπίτια μας».

Αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και τοπικοί αξιωματούχοι έφυγαν με προορισμό κοντινή περιοχή.

«Η κυβέρνηση δεν έστειλε ενισχύσεις και αποσυρθήκαμε από την πόλη», είπε.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε την κατάληψη της Ταλοκάν, διαβεβαιώνοντας ότι «η ασφάλεια αποκαταστάθηκε» στην πόλη, όπως και στην Κουντούζ και στη Σαρ-ι-Πουλ, που καταλήφθηκαν από τους αντάρτες χθες το πρωί.

Οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν μαχητές «σε όλα τα κτίρια-κλειδιά της πόλης», διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κουντούζ.

Η πόλη των περίπου 300.000 κατοίκων, που είχε πέσει στα χέρια των ισλαμιστών δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2015 και το 2016, αποτελεί σταυροδρόμι στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, ανάμεσα στην Καμπούλ και το Τατζικιστάν.

Η κατάληψη της Κουντούζ χαρακτηρίζεται η πρώτη μείζων στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν αφότου εξαπέλυσαν τον Μάιο την γενικευμένη έφοδό τους. Εκμεταλλεύθηκαν την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει αποπερατωθεί ως την 31η Αυγούστου.

Αφού κατέλαβαν συναντώντας ασθενική αντίσταση αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, στράφηκαν εδώ και μερικές ημέρες εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.

«Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Αζίζ, κάτοικος του κέντρου της Κουντούζ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading