Άδεια να βγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα χορηγήθηκε στον κρατούμενο Καταλανό ηγέτη Οριόλ Ζουνκέρας

Άδεια να βγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα από τη φυλακή, ώστε να μπορεί να επιδίδεται στις εργασίες του, εξασφάλισε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος ERC Οριόλ Ζουνκέρας, που είναι ο πιο σημαντικός από τους φυλακισμένους καταλανούς πολιτικούς για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους το 2017, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές.

Ο Ζουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον φυγόδικο πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν κι είχε καταδικασθεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος για τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος, θα μπορεί να εξέρχεται «τρεις ημέρες την εβδομάδα για έξι ώρες καθημερινώς», τόνισε το τοπικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του. Μαζύ με τον Ζουνκέρας, την ίδια άδεια, με τους ίδιους όρους εξασφάλισε κι ο πρώην σύμβουλος (υπουργός) Εξωτερικών της τοπικής Τζενεραλιτατ Ραούλ Ρομέβα. Η απόφαση τούτη που έχει άμεση ισχύ, δύναται πάντως να εφεσιβληθεί από τον εισαγγελία.

Προ μίας εβδομάδας, η εισαγγελία είχε καταγγείλει την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας πως απεργάζεται τη θέσπιση «κεκαλυμμένων» καθεστώτων υπό όρους κράτησης, ενώ αυτό είναι κατά βάσην ένα «κατ’ εξαίρεση μέτρο».

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, που ελέγχεται από τα αυτονομιστικά κόμματα, χαίρει εκτεταμένων εξουσιών, κυρίως όσον αφορά τη δικαιοσύνη και τα σωφρονιστικά ιδρύματα, ώστε να μπορεί να μετατρέπει τους όρους κράτησης και να χορηγεί άδειες.

Η άδεια που δόθηκε στον Ζουνκέρας, που χάρις σ’ αυτήν θα μπορεί να εξέρχεται για να εργασθεί, να προσφέρει κοινωφελή εργασία, ή να δει έναν συγγενή του, έχει ήδη χορηγηθεί σε άλλους πέντε από τους εννέα καταδικασθέντες καταλανούς πολιτικούς, που δικάσθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο για απόπειρα στάσης και πλέον γίνονται επτά σε κατάσταση κράτησης υπό όρους.

Η χορήγηση της άδειας στον Ζουνκέρας συμπίπτει με την κοινωνική καταλαγή στην ταραχώδη επαρχία της Καταλονίας, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ έχει ξεκινήσει άμεσες διαβουλεύσεις με την τοπική κυβέρνηση, του εθνικιστή Κιμ Τόρα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στην κρίση γύρω από το αίτημα ανεξαρτησίας που προτάσσουν οι Καταλανοί κι έχει δημιουργήσει πολιτική κρίση σε όλη τη χώρα.

©Πηγή: amna.gr

Loading