Α. Γκουτέρες: “Το ποδήλατο μάς πάει προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον”

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Παγκόσμιες Βιώσιμες Μεταφορές τον Οκτώβριο στο Πεκίνο, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του ποδηλάτου.

«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, λέω σε όλους τους ποδηλάτες του κόσμο: Συνεχίστε να κάνετε πετάλι» τόνισε.

Παράλληλα, προτρέπει να «δεσμευτούμε να υποστηρίξουμε το ποδήλατο και να κάνουμε την καλύτερη ποδηλασία πραγματικότητα».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει το μήνυμά του για την Παγκόσμια Hμέρα Ποδηλάτου, αναφέροντας πως το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας.

«Το ποδήλατο είναι δημοφιλές και πρακτικό, μας εξασκεί και μας μεταφέρει όχι μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά αλλά και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» προσέθεσε.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, «γιορτάζουμε αυτή τη σπουδαία δύναμη και υπογραμμίζουμε τη σημασία των μεταφορών χωρίς μηχανή για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής»

Προσθέτει: «Σήμερα υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ποδήλατα σε όλο τον κόσμο, περίπου όσα και τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα χρησιμοποιούνε όλες οι ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένοι. Όταν μάθεις ποδήλατο, ποτέ δεν το ξεχνάς.

Ακόμα και πριν την πανδημία COVID- 19, το ποδήλατο ήταν ένα σημαντικό μέσο μετακίνησης, ενώ τα προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων αυξανόταν, προσφέροντας δωρεάν ή οικονομική πρόσβαση στο ποδήλατο για σύντομα ταξίδια.

Η κρίση έχει αλλάξει τις ανάγκες και τη συμπεριφορά της μετακίνησης και ωθεί πολλές πόλεις να ξανά σκεφτούν τα συστήματα μεταφορών, με τα ποδήλατα να παίζουν έναν ζωτικό ρόλο ως μία οικονομική εναλλακτική που δε ρυπαίνει».

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζει την ανάγκη η υιοθέτηση του ποδηλάτου να συνοδεύεται από περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στο σχεδιασμό των βιώσιμων μεταφορών.

«Οι επενδύσεις στις υποδομές των πόλεων, πρέπει να συνοδεύονται από αυξανόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων λωρίδων και άλλων μέτρων για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ηγεμονίας του αυτοκινήτου» σημειώνει.

Δείτε επίσης: Νέα Παραλία: Βόλτα με ποδήλατο και… ηλεκτρικά πατίνια έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ με τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading