Χημικό ευνουχισμό για τους παιδεραστές σκέφτονται στην Τουρκία

Το ενδεχόμενο καθιέρωσης του χημικού ευνουχισμού για τους παιδεραστές εξετάζουν οι αρχές στην Τουρκία. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, η οριστική απόφαση για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

«Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την εφαρμογή και τη διάρκεια του χημικού ευνουχισμού για να καταστείλουν ή να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Θα εξετάσουμε αυτό το μέτρο εντός των επόμενων ημερών», δήλωσε σχετικά.

Η υπόθεση που ξεσήκωσε την κοινή γνώμη

Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης είναι απολύτως επίκαιρες, καθώς στην Τουρκία επικρατεί οργή μετά τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε ένα αγόρι 4,5 ετών από έναν 20χρονο, σε ένα γάμο στην επαρχία Άδανα, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στην εν λόγω υπόθεση η εισαγγελία πρότεινε ποινή κάθειρξης 66 ετών για τον φερόμενο ως δράστη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μέτρο για το χημικό ευνουχισμό όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα θεσπίστηκε στην Τουρκία το 2016. Ωστόσο, το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας εμπόδισε την εφαρμογή του, με την αιτιολογία ότι «ο ορισμός της θεραπείας και τα όριά της ήταν ασαφή».

Πλέον, μετά τον ξεσηκωμό που επικρατεί στη γειτονική χώρα, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα. «Όλες οι επιλογές, όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος αυτού, θα βρίσκονται στο τραπέζι», εξήγησε ο Γκιουλ.

Σύσταση ειδικής επιτροπής

Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, μια επιτροπή αποτελούμενη από έξι υπουργούς, ανάμεσά τους και ο Γκιουλ, θα συγκροτηθεί για να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο αριθμός υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αυξήθηκε από τις 3.778 το 2006, σε 21.189 το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν συγκεντρώσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχεδόν το 60% των υπόπτων σε αυτές τις υποθέσεις το 2016 καταδικάστηκε, σύμφωνα με την τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD).

Πάντως, μία οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, η Συνέλευση των Γυναικών, αποδοκίμασε τη χρήση χημικού ευνουχισμού με ανάρτησή της στο Twitter, τονίζοντας ότι «η τιμωρία δεν συμβαδίζει με τους σύγχρονους νόμους» και ότι «στρέφεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στον αντίποδα, η εν λόγω οργάνωση υποστήριξε, ότι «η λύση είναι να σταματήσουν να επιβάλλονται μειωμένες ποινές σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading