Φουντώνει η κόντρα του Τραμπ με το FBI

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).

Στον Λευκό Οίκο έχει σταλεί εμπιστευτική έκθεση, που συντάχθηκε από το επιτελείο του προέδρου της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες, και η οποία κατηγορεί το FBI για μεροληπτική στάση στην έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, το 2016. Το FBI, ωστόσο, αμφισβητεί την αξιοπιστία της εν λόγω έκθεσης και υπερασπίζεται την ακεραιότητά του.

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Δημοκρατικοί θεωρούν την έκθεση κατασκευασμένη και υποστηρίζουν ότι έχει ως στόχο να πλήξει την έρευνα που άρχισε το Μάιο του 2017, για την πιθανή συνέργεια ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το επιτελείο του Αμερικανού μεγιστάνα, για να επηρεαστεί η προεκλογική εκστρατεία.

Μάλιστα, ο Ανταμ Σιφ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών, κατήγγειλε ότι ο Νούνες έχει στείλει στον Λευκό Οίκο μία εκδοχή της ρεπουμπλικανικής έκθεσης με ουσιαστικά αλλαγμένο κείμενο σε σχέση με εκείνο που εγκρίθηκε αρχικά από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Επιτροπή ενέκρινε τη δημοσίευση εγγράφου τεσσάρων σελίδων, παρά την αρνητική στάση τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και του FBI, καθώς η έκθεση περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες για τις αμερικανικές μεθόδους αντικατασκοπείας.

Δεν… ανησυχεί ο Τραμπ

Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, δεν επηρεάζεται από τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του FBI και διαβεβαιώνει ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα «100%, μην ανησυχείτε». Στην ίδια διαβεβαίωση προχώρησε και ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, Τζον Κέλι, δηλώνοντας στο Fox News, ότι «θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα… και θα μπορέσει να το δει όλος ο κόσμος».

Στην αντεπίθεση το FBI

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το FBI εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη τις υποχρεώσεις του και το σεβασμό των διαδικασιών οι οποίες εποπτεύονται από υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

«Όπως έχουμε δηλώσει κατά την πρώτη μας εξέταση, είμαστε πολύ ανήσυχοι ως προς τις ουσιαστικές παραλείψεις γεγονότων, που επηρεάζουν κατά ουσιαστικό τρόπο την ακρίβεια της έκθεσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, που τονίζει ότι το FBI δεν είχε παρά «περιορισμένη πρόσβαση» στο έγγραφο.

Ισχυρισμοί για κατάχρηση εξουσίας του FBI

Σύμφωνα με μέλη του Κονγκρέσου, το έγγραφο συμπεραίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να λάβουν την άδεια, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες του Κάρτερ Πέιτζ. Ο διπλωματικός σύμβουλος της ομάδας Τραμπ θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία, λόγω των συστηματικών επαφών του με Ρώσους αξιωματούχους.

Η επιτροπή αναφέρεται κυρίως στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ροζενστάιν, ο οποίος εξασφάλισε τη χρονική παράταση της άδειας για παρακολούθηση, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του. Ο Ροντ Ροζενστάιν διόρισε τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ και είναι ο μόνος που μπορεί να τον αποπέμψει.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατέληξαν ομοφώνως στο τέλος του 2016, ότι υπήρξε ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογική διαδικασία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται κάθε συνέργεια με το Κρεμλίνο.

Την ώρα που… σφίγγει ο κλοιός

Σημαντικό είναι και το timing της έκθεσης του επιτελείου Νούνες, καθώς αυτή έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που η έρευνα του ειδικού ανακριτή, Ρόμπερτ Μάλερ, πλησιάζει επικίνδυνα τον Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα, ο Μάλερ επιδιώκει να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ, για να διαπιστώσει εάν αποπέμποντας τον αρχηγό του FBI προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.

Μάλιστα, ο Ανταμ Σιφ καταγγέλλει, ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Επιτροπής Πληροφοριών «ψήφισαν βάζοντας το προσωπικό συμφέρον του προέδρου και ίσως και το δικό τους προσωπικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό συμφέρον, αρνούμενοι να δώσουν δυνατότητα ακρόασης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο FBI».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading