Τσαβούσογλου: «Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία»

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος, μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι σχέσεις των δύο χωρών «να καταρρεύσουν πλήρως».

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Είτε θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, είτε θα καταρρεύσουν πλήρως», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.

Διαταραγμένες σχέσεις

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016. Μάλιστα, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ σε μια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική» και εναντίον της οποίας εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση στο συριακό θύλακο του Αφρίν.

Οι τουρκικές προειδοποιήσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την αρχή της επιχείρησης, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον, ότι μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει προς τη Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Αφρίν.

Η εν λόγω περιοχή ελέγχεται επίσης από την πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία, ωστόσο, έχει στο πλευρό της Αμερικανούς στρατιωτικούς, γεγονός που… περιπλέκει την κατάσταση.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, κάλεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε απ’ ευθείας αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεχείς διαβουλεύσεις

Το ζήτημα που έχει προκύψει τέθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο από τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του Ερντογάν, και τον Χ.Ρ. Μακμάστερ, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε θέματα ασφαλείας, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, στη συνάντηση αυτή αμφότεροι επέμειναν «στη μακροπρόθεσμη στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, για να συναντήσει τόσο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θέμα της συζήτησής τους αναμένεται να αποτελέσει, κυρίως, το θέμα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι προσδοκίες της Τουρκίας «είναι σαφείς και ξεκάθαρες» και η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί γι’ αυτές. «Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Loading