Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ το πρόγραμμα χημικών όπλων “Novitchok”

Το πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου “Novitchok” της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, δεν αναπτύχθηκε ποτέ από τη Μόσχα, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, διαβεβαίωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο “Novitchok” ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό, η Ρωσία διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.

Το χημικό όπλο Novitchok (σ.σ «πρωτάρης» ή «νεόφερτος» στα ρώσικα), που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από Σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970-1980.

Πως αποκαλύφθηκε η ύπαρξη αυτού του φονκού χημικού

Την ύπαρξή του αποκάλυψε ένας από τους δημιουργούς των παραγόντων Novitchok, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ηλικίας 83 ετών, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος συμμετείχε σε ένα απόρρητο αμυντικό πρόγραμμα στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Χημεία κα τις Οργανικές Τεχνολογίες (GNIIOKhT).

Loading