Τουρκική εισβολή στην Συρία… made in Germany

Σε υψηλούς τόνους έχει ανέβει ο δημόσιος διάλογος στην Γερμανία, ύστερα από ορισμένες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν, και οι οποίες απεικονίζουν τα τουρκικά άρματα, τα οποία ωστόσο είναι γερμανικής κατασκευής να πραγματοποιούν εισβολή επί συριακού εδάφους εναντίον κουρδικών θυλάκων. Η κυβέρνηση του Βερολίνου παρόλα αυτά, δεν έχει προβεί ακόμα σε δηλώσεις τόσο ως προς τις φωτογραφίες, όσο και γενικότερα για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Οργισμένη η αντιπολίτευση της Γερμανίας, καλεί την κυβέρνηση της χώρας, να ξεκαθαρίσει την στάση της, έναντι του θέματος. Ο Γιαν Κόρτε, βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke, καλεί την Καγκελάριο Μέρκελ να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για την πολιτική που χαράσει η κυβέρνηση, σχετικά με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι το παρόν υπουργικό συμβούλιο χρειάζεται να διευκρινίσει «πώς αναμένεται να αντιδράσει τις επόμενες εβδομάδες στην κλιμάκωση στη Συρία».

Ακόμα όμως, σε αυτούς που καλούν την Καγκελάριο για δημόσιες εξηγήσεις, έρχεται να προστεθεί και ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και ειδικός σε θέματα άμυνας, Αγκνιέσκα Μπρούγκερ. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την στρατιωτική δράση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων» προσθέτωνας ωστόσο ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί έναντι του θέματος της Τουρκίας αποτελεί μια «καταστροφική αποτυχία».

«Πυρά και εκ των έσω»

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης όμως, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός, πως τους κυβερνητικούς χειρισμούς αμφισβητούν και μέλη του κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ, τα οποία καλούν την ίδια να προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προεδρεύων της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Bundestag, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung, δήλωσε πως η επίθεση της Τουρκίας στην Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Ουδέν σχόλιο» από την γερμανική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί κάποιο σχόλιο σε σχέση με την τουρκική εισβολή στη Συρία. Αξιωματούχος του τμήματος εξαγωγών όπλων του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «εκτός από τις εικόνες που είδαμε όλοι στα media και για τις οποίες όλοι γνωρίζετε, δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση σχετικά με τη χρήση των Leopard».

Ωστόσο, από μεριάς του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε προκειμένου να συζητήσουνε τον ομόλογό του στην Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να «μοιραστεί τις ανησυχίες του για την επιχείρηση και έναν ενδεχόμενο ανθρωπιστικό αντίκτυπο».

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες με την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, φαίνεται να επηρεάζει έντονα και το εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς χθές επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους στο αεροδρόμιο του Ανόβερο.

Loading