Τουλάχιστον 20 νεκροί μετανάστες και 100 τραυματίες στη Λιβύη

Τουλάχιστον 20 νεκροί μετανάστες και περίπου 100 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε με φορτηγό που τους μετέφερε στην Μπάνι Ουάλιντ, μία πόλη 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης στη Λιβύη.

Στο φορτηγό που ανατράπηκε σήμερα το πρωί επέβαιναν πάνω από 300 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από Ερυθραία και Σομαλία.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του σχολείου Σάλαχ αλ Μάμπρουκ δήλωσε ότι τουλάχιστον 19 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα αυτό και ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται γυναίκες και ένα παιδί. Ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε στους 124 με τους 78 από αυτούς να εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σάλαχ αλ Τουίζερ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου είχε δηλώσει πως οι νεκροί είχαν φτάσει τους 23 και οι τραυματίες τους 101 ενώ το νοσοκομείο, που γενικά έχει περιορισμένες δυνατότητες, αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κατάσταση.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι πολλά από τα θύματα λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη ακόμα και στο πάτωμα.

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το δυστύχημα αποτελεί σημείο διέλευσης μεταναστών που κατευθύνονται στις ακτές της Λιβύης με σκοπό να αναχωρήσουν από εκεί με προορισμό τη Μεσόγειο.

Η πλούσια αυτή χώρα σε κοιτάσματα πετρελαίου μαστίζεται από τη βία και την έλλειψη ασφάλειας μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011. Τώρα αποτελεί κόμβο για μεγάλο αριθμό μεταναστών από την υποσαχάρια  Αφρική.

Η πορεία που ακολουθούν για μια καλύτερη ζωή

Κάποιοι από τους μετανάστες παραμένουν στη χώρα και εργάζονται για κάποιο διάστημα μέχρι να μπορέσουν  να συγκεντρώσουν το ποσόν που χρειάζεται να πληρώσουν προκειμένου να πάνε στην Ευρώπη με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Σε αυτή τους την προσπάθεια βέβαια, πολλοί από αυτούς πνίγονται στη διάρκεια του ταξιδιού τους ενώ άλλοι πεθαίνουν καθώς διασχίζουν τη λιβυκή έρημο από τα νότια σύνορα της χώρας.

Χιλιάδες μετανάστες πνίγονται κάθε χρόνο κατά το ταξίδι τους αυτό στη Μεσόγειο, ενώ εκατοντάδες άλλοι πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη λιβυκή έρημο από τα νότια σύνορα της Λιβύης.

Loading