Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν- Πούτιν για την εκεχειρία στην Συρία

Πιέσεις άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας. Ο Μακρόν, είχε τηλέφωνική επικοινωνία με τον Πουτίν προκειμένου να πιέσει το Κρεμλίνο την κυβέρνηση της Δαμασκού να σεβαστεί την εκεχειρία.

Τη συγκεκριμένη εκεχειρία ψήφισε ο ΟΗΕ στην ειδική συνεδρίαση για τη Συρία και προβλέπει την παύση του πυρός για διάστημα 30 ημερών.

Αυτή μάλιστα είναι η τρίτη φορά που οι δύο πρόεδροι συνομιλούν αυτήν την εβδομάδα.  Αυτή τη φορά, ο  Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Πούτιν να «λάβει πραγματικά και συγκεκριμένα μέτρα» και η Ρωσία να «αποδείξει την πλήρη αξιοπιστία των δεσμεύσεών της», ενώ «έως αυτή τη φάση το συριακό καθεστώς δεν έχει επιτρέψει καμία επιχείρηση απομάκρυνσης των τραυματιών και ασθενών», διευκρινίζει η γαλλική προεδρία.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει ότι: «Αναγνωρίζοντας ότι οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης αποδέχθηκαν την εφαρμογή της εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους και την ανεπάρκεια της πεντάωρης “παύσης” (των εχθροπραξιών) που αποφάσισε η Ρωσία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι οι οχηματοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσουν σε όλους τους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη ανεμπόδιστα και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading