«Συγγνώμη» του Facebook για τη γυμνή Αφροδίτη του Βίλεντορφ

«Συγγνώμη» επειδή λογόκρινε τη γυμνή Αφροδίτη του Βίλεντορφ υποχρεώθηκε να ζητήσει το Facebook. Το διάσημο αγαλματίδιο, ηλικίας 30.000 ετών, είχε επισημανθεί ως «επικίνδυνα πορνογραφικό» από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο… κατόπιν εορτής αναγνώρισε το λάθος του.

Την είδηση αποκάλυψε η Deutche Welle (DW), σύμφωνα με την οποία εκπρόσωπος του Facebook ζήτησε την Πέμπτη 1 Μαρτίου συγγνώμη για τη λογοκρισία σε ανάρτηση εικόνας του ύψους 11 εκατοστών αγαλματιδίου.

Νίκη Ιταλίδας ακτιβίστριας

Το θέμα με τη λογοκρισία της Αφροδίτης του Βίλεντορφ προέκυψε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Laura Ghianda, Ιταλίδα ακτιβίστρια τέχνης, ανήρτησε μια φωτογραφία του έργου στο Facebook, που έγινε viral. Η εταιρεία προχώρησε στη λογοκρισία της εικόνας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ghianda. Εκείνη, ούσα αγανακτισμένη, άρχισε να στέλνει μηνύματα ότι «ο πόλεμος εναντίον του πολιτισμού και της σύγχρονης διανόησης δεν θα γινόταν ανεκτός».

Στο πλευρό της τάχθηκε την Τετάρτη (28/2) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται το ειδώλιο. Τόνισε, λοιπόν, ότι το Facebook δεν θα έπρεπε να απαγορεύσει ένα τέτοιο αρχαίο αντικείμενο λόγω «γυμνότητας», όπως και κανένα άλλο έργο τέχνης.

«Δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία από τους επισκέπτες σχετικά με τη γυμνότητα του αγαλματιδίου», σχολίασε ο διευθυντής του μουσείου Christian Köberl στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της DW.

Το εν λόγω αγαλματίδιο αποτελεί σύμβολο γονιμότητας και ανακαλύφθηκε στο αυστριακό χωριό Βίλεντορφ στις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελεί, μάλιστα, την πιο γνωστή προϊστορική απεικόνιση γυναίκας παγκοσμίως.

Οι εξηγήσεις του Facebook

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Facebook, αποτελεί πολιτική της εταιρίας να μην επιτρέπει απεικονίσεις γυμνού, ακόμα και όταν αυτό υπονοείται. «Εντούτοις, κάνουμε μια εξαίρεση για αγάλματα, γι’ αυτό και η ανάρτηση θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή», δήλωσε σχετικά στο AFP.

Το δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για την απαγόρευση συγκεκριμένων αναρτήσεων, τη στιγμή που επιτρέπει τη δημοσίευση άλλων, πιο αμφιλεγόμενων.

Γαλλικό δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει στις 15 Μαρτίου σχετικά με μια περίπτωση χρήστη του FB, ο λογαριασμός του οποίου έκλεισε μετά την ανάρτηση του πίνακα του ζωγράφου του 19ου αιώνα, Γκιστάβ Κουρμπέ «Η Προέλευση του Κόσμου» («L’Origine du monde»), επειδή απεικονίζει ένα γυναικείο αιδοίο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Loading