Στόλτενμπεργκ για πΓΔΜ: «Στο ΝΑΤΟ μόνο αν εφαρμοστεί η συμφωνία»

Μονόδρομο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εν όψει της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ψήφο του «ναι» στο δημοψήφισμα, ωστόσο σημείωσε ότι η συμμετοχή δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών.

Για το δημοψήφισμα

«Το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές πρέπει να γίνουν από το Κοινοβούλιο» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Δήλωσε εξάλλου ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει την ΠΓΔΜ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, αλλά όπως διευκρίνισε, «ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία για την ονομασία». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Ιστορική ευκαιρία»

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από ένα χρόνο. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία και καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συνεργαστούν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να την αξιοποιήσουν», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στα Βαλκάνια και θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι στη Σερβία θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη άσκηση πολιτικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ σε φυσικές καταστροφές που έχει γίνει ποτέ, με τη συμμετοχή 40 χωρών.

Δείτε επίσης: Μεγάλη έκθεση ιταλικών προϊόντων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Loading