Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς η αδελφή του Κιμ

Στην τελετή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα παραστεί η αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Η Κιμ Γιο-Γιονγκ θα μεταβεί στη Νότια Κορέα εκπροσωπώντας τη χώρα της, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Ενοποίησης.

Η 28χρονη αποτελεί ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών και αναμένεται να συμμετάσχει σε μια αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα.

Αναμένονται αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Δεν αποκλείεται, πάντως, η επίσκεψη της Κιμ Γιο-Γιονγκ να προκαλέσει ένταση μεταξύ της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Ο λόγος; Τον περασμένο χρόνο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την περιέλαβε στον κατάλογο με τα πρόσωπα εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λογοκρισία.

Στην αποστολή αναμένεται να συμμετάσχει και ο Τσόι Χούι, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καθοδήγησης Άθλησης, στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πώς σχολιάζουν την είδηση στη Σεούλ

Η Κιμ Γιο-Γιονγκ αποτελεί αντιπρόεδρο του Τμήματος Προπαγάνδας του κόμματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την ιδεολογική καθοδήγηση των Βορειοκορεατών μέσω των μέσων ενημέρωσης, της τέχνης και του πολιτισμού. Στην ίδια υπηρεσία έχει εργαστεί στο παρελθόν και ο Τσόι.

«Ένα από τα θετικά της επίσκεψής της είναι ότι πρόκειται για κάποιον που μπορεί να στείλει ένα απευθείας μήνυμα εκ μέρους του αδελφού της Κιμ Γιονγκ-Ουν», σχολίασε ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας της Σεούλ, Σιν Μπέομ-Τσουλ.

Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποιεί: «Το πρόβλημα είναι ότι έρχεται μαζί με τον Τσόι Χούι… Αυτό προκαλεί ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο προπαγάνδας, αντί για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα προς έναν διάλογο με τη Νότια Κορέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading