Στον «αέρα» προσωπικά δεδομένα 2,7 εκ. Ευρωπαίων χρηστών του Facebook

Εκτεθειμένα στον «αέρα» του διαδικτύου βρίσκονται τα προσωπικά δεδομένα 2,7 εκ. Ευρωπαίων χρηστών του Facebook όπως καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη στοιχεία που της διαβίβασαν οι επιτελείς του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, επισήμανε πως μέσω email το «Facebook μας επιβεβαίωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα έως και 2,7 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ή προσώπων που διαμένουν στην ΕΕ, για να είμαστε πιο ακριβείς, ενδεχομένως εστάλησαν στην Cambridge Analytica με ανάρμοστο τρόπο».

Το Facebook εξηγεί στην επιστολή του «τα μέτρα που ελήφθησαν έκτοτε», σημειώνει ο Βίγκαντ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «εξετάσει ενδελεχώς» την απάντηση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Ωστόσο φαίνεται ήδη ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου για τη δικαιοσύνη,  Βέρας Τζούροβα, με το νο2 του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ.

Δημόσια ομολογία από το νο2 του Facebook

Η Σάντμπεργκ πάντως παραδέχθηκε δημόσια ότι υπήρξε «χαλαρότητα» από πλευράς του Facebook σε ό,τι αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.  Η ίδια διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι είναι «πιθανόν» να ανακαλυφθούν και άλλα κενά ασφαλείας.

«Δεν ήμασταν αρκετά επικεντρωμένοι στην προστασία, τα ίδια δεδομένα που μας επιτρέπουν να βιώσουμε κοινωνικές εμπειρίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο» είπε στο NBC.

 

Loading