Στην αντεπίθεση η Ρωσία, μετά την απέλαση διπλωματών από τη Βρετανία

Έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, στο πλαίσιο της υπόθεσης της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ.

Ήδη, η Μόσχα επεξεργάζεται τα αντίμετρα με τα οποία θα «απαντήσει» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/3) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας εξελίξεις στο θέμα, το οποίο έχει διεθνές ενδιαφέρον και προεκτάσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, “αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Την παραπάνω δήλωση έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν “στο εγγύς μέλλον”.

«Αρνείται να συνεργαστεί το Λονδίνο»

Μάλιστα, η Ζαχάροβα κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης στην υπόθεση “παρανοϊκές”.

“Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Foreign Office, μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο. Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις”, δήλωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες διαμαρτυρίας.

“Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση”, συμπλήρωσε.

Η Ζαχάροβα, μάλιστα, διερωτήθηκε πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ, χωρίς να διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. “Η αλήθεια για το περιστατικό αποκρύπτεται», σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading