Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλενμπεργκ

Στα Σκόπια θα μεταβεί αύριο και μεθαύριο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλενμπερκ.
Κεντρικό θέμα της επίσκεψης αποτελεί η ανάπτυξη των συζητήσεων για πιθανή μελλοντική ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στην ευρωατλαντική συμμαχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το γειτονικό κράτος προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, αλλά και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελέι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Οι συναντήσεις

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωατλαντική συμμαχία, ο κ. Στόλενμπεργκ θα συναντηθεί στα Σκόπια την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο της χωρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. 

Επίσης με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί ομιλία του Γενς Στόλενμπεργκ σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σε αυτήν θα παραστούν και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, οι οποίοι πάνω από έναν μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.
Αυτό συμβαίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, που προκάλεσαν υποστηρικτές του VMRO-DPMNE.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα τέλος με την υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, κατά κάποιο τρόπο η επίσκεψη αυτή, αποτελεί επιβράβευση και αναγνώριση των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα στην ευρωατλαντική πορεία της, μετά από μακρά στασιμότητα.

Loading