Σλοβακία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν εκλογές

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Σλοβακίας προκειμένου να ζητήσουν εκλογές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν φτάνει για να αντιμετωπιστεί το σύστημα της διεφθαρμένης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η τοπική εφημερίδα Dennik N, τόνισε ότι περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μόνο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, όπου οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ με συνθήματα, όπως  «η Σλοβακία πηγαίνει λάθος» και «θέλουμε εκλογές».

Οι διοργανωτές της διαδήλωσες που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Για μια αξιοπρεπή Σλοβακία» ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθούν συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 34 πόλεις της χώρας και 25 του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι το μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης βρίσκεται σε πολιτική κρίση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου που διεξήγαγε έρευνα τον περασμένο μήνα για τους δεσμούς των κορυφαίων πολιτικών με την ιταλική μαφία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα του κυβερνητικού συνασπισμού

Αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες στους δρόμους, απειλές για έξοδο από την ΕΕ την στιγμή που η αντιπολίτευση έκανε πρόταση μομφής, ο Ρόμπερτ Φίκο παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας στο παρασκήνιο, μετά την επιλογή του Πίτερ Πελεγρίνι να ορκιστεί νέος πρωθυπουργός.

Ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας παραμένει σε ισχύ καθώς αποτελείται από τον αριστερό Smer-SD και δύο κατώτερους εταίρους. Το κόμμα Most-Hild της ουγγρικής μειονότητας και το ακροδεξιό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα.

Σήμερα μάλιστα, ο νέος πρωθυπουργός Πελεγρίνι τόνισε ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση του θα «ηρεμίσει την τεταμένη κατάσταση στη χώρα». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι μια κυβέρνηση που θα διατηρεί τον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της» πρόσθεσε.

Loading