Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν 25 δημοσιογράφοι στην Τουρκία

Συνολικά 25 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν από δικαστήριο στην Τουρκία με την κατηγορία της έμμεσης συμμετοχής στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016. Οι ποινές άγγιξαν έως και τα 7,5 χρόνια κάθειρξης, ενώ όλοι οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στο εν λόγω πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan, οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι θεωρούνταν ύποπτοι από την τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ όλοι τους εργάζονταν σε «αντιπολιτευόμενα μέσα» τα οποία συγχρωτίζονται με τις απόψεις του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον η τουρκική ηγεσία κατονομάζει ως υπαίτιο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Τι δήλωσαν δύο δημοσιογράφοι

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους δημοσιογράφους ήταν και οι Ατίλα Τας και Μουράτ Ακσόι. Ο πρώτος καταδικάστηκε πρωτοβάθμια από την τουρκική Δικαιοσύνη σε πάνω από χρόνια φυλάκισης, ενώ ο δεύτερος σε δύο.

Και οι δύο έχουν ασκήσει έφεση, ενώ έχουν αφεθεί ελεύθεροι ύστερα από 400 ημέρες στην φυλακή έως ότου εξεταστεί η υπόθεσή τους.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Ατίλα Τας να λέει στο άκουσμα της απόφασης πως «Είναι μια απόφαση της δικαιοσύνης, την σεβόμαστε. Αν είναι έγκλημα να είσαι στην αντιπολίτευση σε μια χώρα, τότε είμαι ένοχος».

Από την άλλη, ο Μουράτ Ακσόι, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «Η δικαστική διαδικασία δεν τελείωσε. Πιστεύω ότι στο τέλος θα αθωωθώ. Το μόνο που έκανα ήταν να γράφω και να σχολιάζω».

Το δικαστήριο από την άλλη αποφάσισε την αθώωση ενός κατηγορούμενου.

Loading