Σε Σκόπια και Αλβανία ο Γιούνκερ για την ευρωπαϊκή τους προοπτική

Τα Σκόπια και την Αλβανία θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν,  Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στα δυτικά Βαλκάνια για να αξιολογήσει την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η περιοδεία ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη. Οι έξι χώρες που θα επισκεφθεί είναι τα Σκόπια, η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Όπως επισημαίνει η DW, με την επίσκεψη αυτή, ο Γιούνκερ θέλει να «ενθαρρύνει» τις έξι χώρες στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Προηγούνται οι μεταρρυθμίσεις

Παρόλα αυτά ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή οικογένεια μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα κληθούν πρώτα να φέρουν εις πέρας σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο των οποίων είναι η εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, της βελτίωσης της οικονομίας αλλά και των διπλωματικών σχέσεων με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες.

Όπως τονίζουν οι Βρυξέλλες μόνο όταν τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια θα είναι δυνατή η ένταξή τους στην ΕΕ.

Από καλοκαίρι και βλέπουμε

Λίγο πριν την αναχώρηση τού Ζαν- Κλoντ Γιούνκερ για τη βαλκανική του περιοδεία, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έκανε επίσης ένα «οιονεί δώρο» στις χώρες αυτές δηλώνοντας ότι σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πιθανολογείται ότι το «σύντομα» μεταφράζεται ως προσπάθεια της Ευρώπης να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία το ερχόμενο καλοκαίρι.  Μέχρι στιγμής πάντως επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μόνο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Loading