Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ με φόντο το Μπάντζι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα (24/1), ότι η Τουρκία θα επεκτείνει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία και στη πόλη Μπάντζι, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει τις τουρκικές δυνάμεις σε αντιπαράθεση με εκείνες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Τουρκίας που βρίσκονται για πέμπτη ημέρα σε έξαρση κατά των Κούρδων μαχητών της YPG που υποστηρίζονται από την Αμερική στην περιοχή Αφρίν, είναι έτοιμες να ανοίξουν νέο μέτωπο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.  Και μια επιχείρηση προς το Μπάντζι που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν, θα μπορούσε να αποτελεί απειλεί των σχεδίων που έχουν οι ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση ενός τμήματος της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έθεσαν σε λειτουργία την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν, επειδή η Άγκυρα διέβλεπε πως το YPG ήταν έτοιμο να δημιουργήσει θύλακα αντίστασης με βασικό θέμα το Κουρδικό νοτιανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

«Με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» έχουμε αποτρέψει το παιχνίδι εκείνων των ύπουλων δυνάμεων, οι οποίοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους ηγέτες της επαρχίας στην Άγκυρα και πρόσθεσε πως…«ξεκινώντας από το Μπάντζι θα συνεχίσουμε να ματαιώνουμε το παιχνίδι τους».

Το YPG σύμμαχος των ΗΠΑ

Οι διαφορές σε σχέση με την πολιτική της Συρίας έχουν ήδη προκαλέσει τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον σχεδόν σε σημείο να διαρραγεί οριστικά. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το YPG είναι βασικός σύμμαχος τόσο εναντίον των τζιχαντιστών όσο και των δυνάμεων του Σύριου Προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασάντ.

Μια τουρκική επιχείρηση στο Μπάντζι θα έκρυβε κινδύνους λόγω της παρουσίας στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ μέσα και γύρω από την πόλη. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να μεταφέρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν που αναμένεται σήμερα, ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν βλέπει πως οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο, με τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Μπάντζι.

Loading