Θετικές οι ΗΠΑ στην ανταλλαγή εδαφών Σερβίας-Κοσόβου ως λύση

Ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετώπιζαν θετικά μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός διπλωμάτης από την Ουκρανία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε πως  «η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία — και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό στ’ αλήθεια — εμείς δεν θα εναντιωθούμε (σε αυτή)».

Σημειώνεται πως η ένταση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, οφείλεται κυρίως στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, καθώς η Σερβία αρνείται να την επικυρώσει από όταν είχε ανακηρύχθηκε επίσημα το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 110 χώρες και πλέον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ανάμεσα στα θέματα γύρω από τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα είναι η θεσμική οργάνωση των περιοχών όπου ζει η σερβική μειονότητα, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα.

Κατά εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή.

Loading