Ρωσία: Σε εξέλιξη οι έρευνες για το αεροσκάφος που έπεσε (vd)

Ξεκίνησε στη Ρωσία η έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή το αεροσκάφος An-148 της εταιρείας Saratov Airlines, λίγο μετά την απογείωσή του από τη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, οδηγώντας στο θάνατο 71 ανθρώπους. Αυτό που γνωρίζουμε, για την ώρα, είναι ότι το δυστύχημα συνέβη τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους, σε θερμοκρασίες γύρω στους-5 βαθμούς Κελσίου.

Το εν λόγω αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στην πόλη Ορσκ, στην περιοχή Ορενμπούργκ, περίπου 1.500 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ακυρώθηκε το ταξίδι του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων και διέταξε τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια του δυστυχήματος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε γνωστό πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε το ταξίδι του στο Σότσι, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (12/2). Εκεί, ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Τελικά, η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των 71 επιβαινόντων (65 επιβατών και 6 μελών του πληρώματος».

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, κανείς δεν επέζησε», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και η εισαγγελία που ειδικεύεται στις μεταφορές.

Σοκάρουν οι εικόνες

Ήδη, τα πρώτα τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν συντρίμμια του αεροπλάνου, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία μηχανή, να κείτονται στους αγρούς πάνω σε πυκνό στρώμα χιονιού.

Ελικόπτερα βρίσκονταν στο σημείο, καθώς και διασώστες σε ειδικά οχήματα που κινούνται πάνω στο χιόνι. Αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων δήλωσε πως δύο σοροί έχουν βρεθεί στο σημείο, ενώ αναζητούνται οι σοροί των υπολοίπων.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2010.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, Ελένα Βορόνοβα, το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2010 και –παρά τις σχετικές καταγγελίες κάποιων ειδικών για την τήρηση του προγράμματος συντήρησης- δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάστασή του.

Επίσης, η Ελένα Βορόνοβα υποστήριξε ότι το εν λόγω αεροσκάφος είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες που επικαλούνται ρωσικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, σκορπίζοντας στο έδαφος συντρίμμια και άψυχα ανθρώπινα κορμιά.

Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο και για ένα σύννεφο σαν «μανιτάρι» πυρηνικής έκρηξης. «Η έκρηξη ήταν τεράστια. Σείονταν τα πάντα. Άκουσα τον θόρυβο από τις τουρμπίνες. Μετά σιωπή. Η έκρηξη έκανε τα τζάμια να τρίξουν εδώ στο έδαφος», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Δείτε video από τον τόπο του δυστυχήματος:

Loading