Ρέντσι: «Τρομακτικό ρατσιστικό συμβάν στη Ματσεράτα»

Για «τρομερό ρατσισμό, που πρέπει να καταδικαστεί με αποφασιστικότητα» έκανε λόγο ο Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου (3/2) στη Ματσεράτα.

Με δηλώσεις του στην εκπομπή Carta Bianca, του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρθηκε στο περιστατικό που σόκαρε τη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, ο 28χρονος Ιταλός Λούκα Τραΐνι είχε ανοίξει πυρ κατά μεταναστών, τραυματίζοντας έξι άτομα. Μάλιστα, η ρατσιστική ενέργειά του είχε προκαλέσει μεγάλες πολιτικές –και όχι μόνο- αναταράξεις, καθώς στο παρελθόν ο δράστης είχε υπάρχει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη στήριξη της Λέγκα του Βορρά.

«Τρομερός ρατσισμός»

«Στη Ματσεράτα έλαβε χώρα ένα τρομακτικό ρατσιστικό συμβάν. Δεν ξέρω αν η λέξη τρομοκρατία μπορεί να είναι κατάλληλη για να περιγραφούν όσα συνέβησαν. Πρόκειται σίγουρα για τρομερό ρατσισμό, που πρέπει να καταδικασθεί με αποφασιστικότητα», σχολίασε ο Ρέντσι.

Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι η επίθεση δεν πρόκειται να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία και ότι «οι εκλογικοί υπολογισμοί που κάνει η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι, δεν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα».

Με φόντο το μεταναστευτικό

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως αναλαμβάνει την ευθύνη και επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα των επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, «ακόμη και αν αυτές μπορεί να κόστισαν κάποια ψήφο στους Δημοκρατικούς».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στόχος του κόμματός του είναι, να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Αφρική και να μετατραπεί το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκή υπόθεση».

Κατηγορούν τη Λέγκα

Έντονη κριτική στη Λέγκα άσκησε, εξάλλου, και ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο ίδιος, λοιπόν, θεωρεί ότι η στάση του Μπερλουσκόνι και της Λέγκα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων «χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα».

Μάλιστα, ο Ορλάντο θέλησε να μεταβεί στην Ματσεράτα και να συναντήσει τους έξι μετανάστες που τραυματίστηκαν. «Είναι απαράδεκτο να προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν τέτοιου είδους τρομερά συμβάντα, δίνοντας εξηγήσεις κοινωνιολογικού χαρακτήρα», σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading