Πώς η ανθρωπιστική βοήθεια χρηματοδοτεί την… τρομοκρατία

Παρακλάδι της Αλ Κάιντα βγάζει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, εκμεταλλευόμενο την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν στη Σομαλία οι χώρες της Δύσης.

Έρευνα που πραγματοποίησε δημοσιογράφος του CNN αποκάλυψε ότι τα χρήματα που δίνει ο ΟΗΕ για τους ανθρώπους που εκτοπίζονται εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων καταλήγουν στα χέρια της Αλ Σαμπάαμπ.

Στήνοντας μπλόκα στους δρόμους, η τρομοκρατική οργάνωση αποσπά χιλιάδες δολάρια την ημέρα φορολογώντας τους εμπόρους που προσπαθούν να μεταφέρουν τρόφιμα και εφόδια στις πόλεις που έχουν συγκεντρωθεί οι εκτοπισμένοι.

Ο ΟΗΕ έχει προμηθεύσει όσους ζουν στους καταυλισμούς με κάρτες σίτισης, τις οποίες πιστώνει με περίπου 80 με 90 δολάρια το μήνα. Έτσι αποφεύγεται η απευθείας διανομή δωρεάν τροφίμων, που και ευάλωτη είναι σε επιθέσεις και κλοπές και θα νόθευε την ανταγωνισμό στις τοπικές αγορές.

Οι επιχειρηματίες, όμως, που θέλουν να μεταφέρουν τρόφιμα στην πόλη της Μπαϊντόα, στην κεντρική Σομαλία, όπου καταφθάνουν καθημερινά οι εκτοπισμένοι, πρέπει να πληρώνουν την Αλ Σαμπάαμπ, που ελέγχει τον κύριο δρόμο προς την πόλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ένα μόνο από τα μπλόκα στο δρόμο για την Μπαϊντόα έχει κέρδη πέντε χιλιάδες δολάρια την ημέρα…

Loading