Πρώην υπουργός της Ρουμανίας καταδικάστηκε σε 8 έτη φυλάκισης

Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών καταδίκασε πρωτοδίκως από δικαστήριο της Ρουμανίας πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας επειδή σύμφωνα με τους εισαγγελείς δωροδοκήθηκε με το ποσό του 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος για τον Ντάριους Βάλκοβ, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρουμανίας.

Ο 40χρονος πολιτικός, καταδικάστηκε για τα αδικήματα που αφορούν αθέμιτη επιρροή και ξέπλυμα χρημάτων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ίδιος, κατά την διάρκεια της περιόδου που ήταν δήμαρχος στη πόλης Σλάτινα, βοήθησε ρουμανική εταιρεία να πάρει δημόσια συμβόλαια, με αντίτιμο μέχρι και το 20% της αξίας των συμβολαίων αυτών.

Ο Βάλκοβ, ο οποίος δήλωσε αθώος στη διάρκεια της δίκης, υπέβαλε έφεση. Με την έφεση αναστέλλεται η εφαρμογή της ποινής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του αλλά και συγγενικών του προσώπων από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ανακαλύφθηκε πληθώρα αντικειμένων υψηλής αξίας. Ανάμεσα σε αυτά,  βρέθηκαν τρεις ράβδοι χρυσού συνολικής αξίας περίπου 100.000 ευρώ και 172 έργα τέχνης η αξία των οποίων κυμαίνεται στα 530.000 ευρώ.

Το κόμμα στο οποίο ανήκει, δέχεται έντονη κριτική καθώς κατηγορείται ότι θέλει  να περιορίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ‘όπως επίσης και τις εξουσίες της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς (DNA), η οποία είναι πολύ δραστήρια στις διώξεις αιρετών αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading