Πουτζδεμόν: «Καλή είδηση η επιστροφή μου» – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, ο πρώην πρόεδρος των Καταλανών Κάρλες Πουτζδεμόν, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έκανε καλό στην ισπανική δημοκρατία και στον ισπανικό λαό.

«Η επιστροφή μου στη Βαρκελόνη θα είναι μόνο καλή είδηση για τον καταλανικό λαό που υποστηρίζει την υπόθεσή μας, αλλά επίσης για τον ισπανικό λαό και την ισπανική δημοκρατία».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι μια «τεράστια πλειοψηφία» του καταλανικού κοινοβουλίου υποστηρίζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Σε «συναγερμό» οι ισπανικές αρχές

Από την άλλη πλευρά, στη κεντρική Κυβέρνηση της Μαδρίτης, οι ισπανικές αρχές είναι σε επιφυλακή, όσον αφορά την πιθανή επάνοδο του Καταλανού πολιτικού. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση TVE, ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, έκανε σαφή αναφορά στην πιθανότητα επιστροφής του Πουτζδεμόν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε ώστε αυτό να μην καταστεί δυνατόν, στα σύνορα και μέσα από τα σύνορα, παντού». Μάλιστα, σκοπεύουν να τον εμποδίσουν να εισέλθει στη χώρα είτε «με ελικόπτερο, ανεμόπτερο, πλοίο ή… σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου». Ο ίδιος νιώθει «πολύ ανήσυχος, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο με τέτοια συμπεριφορά».

Υπενθυνίζεται ότι, ο Πουτζδεμόν σκοπεύει να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της Καταλονίας, κινδυνεύοντας ωστόσο, στην περίπτωση που επιστρέψει στην Ισπανία, να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Κάτι τέτοιο, για τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, είναι ανεπίτρεπτο. «Θα το κάνουμε αδύνατον να μπει στο κοινοβούλιο, ούτε σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου», σχολίασε.

Loading