«Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή» προειδοποιεί η Γαλλία

«Πολύ επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή» εκτιμά η Γαλλία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να εκφράζει δημόσια τους φόβους του για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης» εκτίμησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν «το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν Συγχωνεύτηκαν και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη».

Ανήσυχος ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης συνέστησε να επανέλθει η ψυχραιμία «και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή».

Τέλος στάθηκε στην αναγκαιότητα να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα «παράθυρο» για τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή. «Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο» κατέληξε.

Loading