Πλοίο με μετανάστες κατευθύνεται στη Βαρκελώνη μετά το «όχι» από Ιταλία – Μάλτα

Το πλοίο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μεταναστών που μεταφέρει 59 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης κατευθύνεται τώρα προς την Βαρκελώνη, μετά την αρνητική στάση της Ιταλίας και της Μάλτας να το δεχθούν στα λιμάνια τους.

Μέλη του πληρώματος του Open Arms, το οποίο διευθύνεται από τη μη κυβερνητική οργάνωηση Proactiva Open Arms, δήλωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι το σκάφος κατευθύνεται προς την Ισπανία, μετά από την θετική απάντηση για άφιξη στο λιμένα της Βαρκελώνης, από τη δήμαρχο της πόλης Άντα Κολάου.

Σε ένα tweet μάλιστα καταγγέλλει τις «απάνθρωπες πολιτικές και τα κλειστά λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας» αναφέροντας ότι το πλοίο θα φτάσει στην Βαρκελώνη την ερχόμενη Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο επεισόδιο είχε προηγηθεί στις 11 Ιουνίου, όταν η Ισπανία προσφέρθηκε να υποδεχτεί ένα άλλο πλοίο διάσωσης με το όνομα Aquarius το οποίο μετέφερε 629 μετανάστες, με την Ιταλία και τη Μάλτα να αρνούνται και πάλι να το υποδεχτούν.

Οι μετανάστες του Aquarius το οποίο τελικά αγκυροβόλησε στη Βαλένθια, πυροδότησε ένα ξέσπασμα προσβολών και κατηγοριών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για τους μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Οι ηγέτες της ΕΕ που έφτασαν την Παρασκευή σε μια σκληρή συμφωνία για τη μετανάστευση, την οποία ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε την χαρακτήρισε θετική για την Ιταλία και για το έδαφος της Ευρώπης που «τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί από τις θαλάσσιες αφίξεις των μεταναστών».

Ωστόσο, η συμφωνία που προέκυψε δεν υποχρεώνει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιράζονται το βάρος των διασώσεων στη Μεσόγειο.

Κολάου: “Η Βαρκελώνη σας περιμένει με ανοικτές αγκάλες”

«Σας ευχαριστώ που κάνατε το πιο δύσκολο κομμάτι, σώζοντας ζωές και σας ευχαριστώ που δεν παραιτηθήκατε από τις σκληρές και απάνθρωπες ευρωπαϊκές πολιτικές» δήλωσε χθες η Κολάου στο μήνυμά της προς τα μέλη του πληρώματος του πλοίου και πρόσθεσε: «Η Βαρκελώνη σας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες».

Στο μεταξύ το Proactiva Open Arms δήλωσε ότι ανάμεσα στους μετανάστες που συνέλεξε το Σάββατο, περιλαμβάνονται πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Παλαιστίνιοι, Σύριοι και πρόσφυγες από τη Γουϊνέα.

Επίσης παρά τη μείωση των αφίξεων στις ακτές της Ιταλίας, υπάρχουν καθημερινά περιστατικών με ναυάγια όταν οι μετανάστες αποφασίζουν να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η ακτοφυλακή της Λιβύης, ανέφερε ότι περίπου 100 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν πνιγεί ανοικτά της Τρίπολης την Παρασκευή.

Πηγή: Reuters

Loading