Ο Τραμπ… ρίχνει τις μετοχές των BMW και Daimler

Επηρεασμένες από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται τη Δευτέρα (5/3) οι μετοχές της BMW και της Daimler, καταγράφοντας πτώση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να φορολογήσουν και τις εισαγωγές ευρωπαϊκών οχημάτων, εάν η ΕΕ προχωρήσει σε αντίποινα για το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σημαντικό μερίδιο της αγοράς

Στις ΗΠΑ πωλούνται πολλά οχήματα κουπέ, σπορ και σεντάν γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Mercedes S-Class της Daimler και η 7 Series της BMW.

Από την αμερικανική αγορά, μάλιστα, πηγάζει μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων κερδών των δύο γερμανικών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αποτελούν, επίσης, μεγάλη βάση παραγωγής για οχήματα όπως η Mercedes GLE και η BMW X5, πολλά εκ των οποίων πωλούνται στην Ασία και την Ευρώπη.

Τα παραπάνω, λοιπόν, καθιστούν τις δύο εταιρείες ιδιαίτερα ευάλωτες στην περίπτωση που η τακτική του Ντόναλντ Τραμπ προκαλέσει αντίποινα από τα άλλα εμπορικά μπλοκ του κόσμου.

Σημαντικές πιέσεις στις μετοχές

Οι μετοχές της Daimler υφίστανται πιέσεις ήδη από την περασμένη εβδομάδα, λόγω των φόβων ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Τραμπ στον χάλυβα θα πλήξουν την κερδοφορία των αμερικανικών της μονάδων κατασκευής φορτηγών (σ.σ. τα φορτηγά χρησιμοποιούν περισσότερο χάλυβα από τα επιβατικά αυτοκίνητα).

Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 0,5% νωρίτερα, ενώ της BMW κατά 1,2%, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύονται 0,7% κατά μέσο όρο.

«Επί του παρόντος, υποθέτουμε ότι (η απειλή του Τραμπ για φόρο στις εισαγωγές οχημάτων) είναι απλά εκφοβισμός», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Evercore. Ωστόσο, εάν υλοποιηθεί, συνεχίζουν οι αναλυτές, «ο μεγαλύτερος οικονομικός αντίκτυπος πιθανόν θα είναι στην BMW και θα ακολουθούν η VW και η Daimler».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading