Ο Πάπας συμβάλλει στην ανέγερση ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία

Ποσό 100.000 ευρώ δώρισε ο Πάπας Φραγκίσκος, για την ανέγερση του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA) και δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου.

Πρόκειται για το πρώτο ελληνορθόδοξο μοναστήρι όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και γενικότερα στην Κεντρική Ευρώπη. Η επιταγή του Ποντίφικα παραδόθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών στην Βιέννη, για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

«Ορόσημο για την ενότητα των Εκκλησιών»

“Δωρεά του Πάπα για ορθόδοξο μοναστήρι”, είναι ο τίτλος στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Presse. Σε αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως στο πλαίσιο συνάντησης κορυφής Ορθοδόξων και Καθολικών στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, επιταγή ύψους 100.000 με δωρητή τον Πάπα Φραγκίσκο.
Με αυτό το ποσό, αναφέρει η εν λόγω εφημερίδα, ο προκαθήμενος των Καθολικών επιθυμεί να υποστηρίξει την ανέγερση του πρώτου ορθοδόξου μοναστηριού στην Αυστρία.

Μάλιστα, ο καρδινάλιος Κοχ υποστήριξε πως αυτή η δωρεά που έκανε ο Πάπας θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και αυτό το μοναστήρι να είναι “ορόσημο στο δρόμο για την ενότητα των Εκκλησιών”.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η δωρεά έγινε στη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του Νόμου για την Ορθοδοξία, στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, όπου μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονταν πολλοί επίσκοποι, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, και η δεύτερη αντιπρόεδρός της, Ανελίζε Κιτσμιούλερ.

Η τοποθεσία του μοναστηρίου

Tο πρώτο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της “πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης”, ο Μητροπολίτης Αυστρίας – Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, είχε εκφράσει την πεποίθησή του, πως αυτή θα αποτελέσει “γέφυρα” που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading