Ο ΟΗΕ ζητά στοιχεία από τη Σ.Αραβία σχετικά με συλληφθέντες ακτιβιστές

Έκκληση προς την Σαουδική Αραβία απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου οι αρχές της χώρας τόσο να δώσουν στην δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησής ορισμένων ακτιβιστών, όσο και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για ακτιβιστές που μάχονταν στην χώρα τόσο για τα δικαιώματα των γυναικών, όσο και γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αρχές.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρόσελ, η οποία είναι η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας που εδρεύει στην Γενεύη της Ελβετίας ανέφερε ότι «σε αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα στη νομική εκπροσώπηση, το δικαίωμα να γνωρίζουν τον λόγο της σύλληψής τους, τη φύση των κατηγοριών εναντίον τους, το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις οικογένειές τους και το δικαίωμα να παρουσιαστούν ενώπιον ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα».

Ακόμα, η Τρόσελ ζήτησε την παροχή πληροφοριών από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας, σχετικά με έναν πρίγκιπα, τον Νάουαφ Τάλαλ Ρασίντ, ο οποίος αγνοείται μετά την απέλασή του στο Κουβέιτ στις 12 Μαΐου προκειμένου να ξεκαθαριστεί το εάν έχει συλληφθεί και για ποιους λόγους.

Loading