«Ο ηγέτης του ISIS τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή το Μάιο»

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή το Μάιο και τα τραύματά του τον υποχρέωσαν να εκχωρήσει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης για πέντε μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN, εκτίμησαν με σχετική βεβαιότητα ότι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο βρισκόταν κοντά στη Ράκκα της Συρίας, όταν δέχτηκε πυραυλική επίθεση.

Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται σε αναφορές κρατουμένων του ISIS και προσφύγων στη Βόρεια Συρία, οι οποίες προέκυψαν μήνες μετά την αεροπορική επίθεση.

Τα τραύματα του Αλ Μπαγκντάντι δε θεωρείται πως απείλησαν τη ζωή του, αλλά δεν του επέτρεψαν και να συνεχίσει να ηγείται των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας.

Εκείνη την περίοδο, ο ISIS κόντευε να χάσει τον έλεγχο της Μοσούλης, και η αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσά του Ράκκα είχε σχεδόν περικυκλωθεί από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Αλ Μπαγκντάντι ήταν ο στόχος της επίθεσης, ή απλώς απετέλεσε «παράπλευρη απώλεια». Ούτε έχει ξεκαθαριστεί και ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δε γνωρίζουν την ακριβή ημέρα της επίθεσης, ούτως ώστε να συμπεράνουν εάν εμπλεκόταν αεροσκάφος του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ή εάν επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο.

Loading