Ο Ζάεφ «φωτογράφισε» το ερώτημα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε χθες στα Σκόπια, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το επικείμενο δημοψήφισμα της πΓΔΜ για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Ζόραν Ζάεφ επιτέθηκε αρχικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόφσκι, ο οποίος αποχώρησε από τη σύσκεψη, ενώ παράλληλα έδωσε και το στίγμα του ερωτήματος που θα τεθεί στους πολίτες της χώρας στο επικείμενο δημοψήφισμα.

«Σήμερα συζητήσαμε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και τους ενημερώσαμε για την πιθανή διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Αυτό κινείται στο εξής πλαίσιο: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη στήριξη της συμφωνίας μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας;», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Και πρόσθεσε με σαφή αιχμή προς τον πρόεδρο του VMRO – DPNE: «Όλοι εμείς που παραμείναμε μέχρι το τέλος της συνάντησης, είμαστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί στηρίζουμε την επιτυχία του δημοψηφίσματος στο οποίο θα αποφασίσουν οι πολίτες».

Να σημειωθεί ότι ο Χρίστιαν Μιτσκόφσκι αποχώρησε από τη σύσκεψη μία ώρα περίπου μετά την έναρξή της και η ένστασή του είχε να κάνει με το γεγονός ότι επρόκειτο για διευρυμένη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και όχι με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

«Αν ο Μιτσκόσκι είναι υπέρ του ΝΑΤΟ της ΕΕ και του μέλλοντος της χώρας, έπρεπε να παραμείνει στη συνάντηση και να λάβει αποφάσεις. Τι δεν θέλει να πει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που μπορεί να το πει σε μια σύσκεψη με λιγότερους μετέχοντες;» αναρωτήθηκε στις δηλώσεις του ο Ζ. Ζάεφ και εν’ συνεχεία ανακοίνωσε μια νέα σύσκεψη την Πέμπτη μικρότερης έκτασης προκειμένου να μπορέσει ο «Μιτσκόσκι να μας πει αν είναι υπέρ της ένταξης ή όχι».

Loading