«Ναι» από τη ρουμανική κυβέρνηση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάρτιση νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα.

Έπειτα από την αποτυχία του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, στην Ρουμανία, και που είχε ως αντικείμενο την απαγόρευση του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, με σκοπό να αναγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας, η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει υπέρ της νομιμοποίησής του.

Όμως το δημοψήφισμα απέτυχε καθώς μόνο το 20,41% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ενώ απαιτούνταν συμμετοχή τουλάχιστον του 30% προκειμένου να επικυρωθεί.

Αναλυτές επεσήμαναν ότι οι ψηφοφόροι θεώρησαν το δημοψήφισμα ως κόλπο του PSD, το οποίο στήριζε την αλλαγή, για να στρέψει την προσοχή μακριά από άλλα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας.

«Το νομοσχέδιο έχει οριστικοποιηθεί και (…) οι συνάδελφοί μου θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Βίκτορ Νεγκρέσκου παραχωρώντας δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Μάλιστα η χώρα αναγκάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει δικαίωμα άδειας παραμονής στη χώρα στους συζύγους ομοφυλόφιλων που έχουν παντρευτεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξάλλου η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 2001, δεκαετίες αργότερα από τις γειτονικές της χώρες.

Loading