ΟΗΕ: «Απαράδεκτη» η καθυστέρηση της ΕΕ για τους 49 μετανάστες

Τις ενστάσεις τις εξέφρασε νωρίτερα η ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους μετανάστες, για την «τεράστια» καθυστέρηση που σημειώθηκε στην εξεύρεση λύσης με τα δύο πλοία που μετέφεραν 49 μετανάστες στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από 18 ημέρες στη Μεσόγειο οι 49 μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι για πάνω από δύο εβδομάδες σε δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, αποβιβάστηκαν νωρίτερα το απόγευμα στη Βαλέτα της Μάλτας, απ’ όπου θα αναχωρήσουν για άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν να τους φιλοξενήσουν.

«Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φίλιππο Γκράντι, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας ωστόσο την λύση που βρέθηκε.

«Η επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών βρίσκεται πάνω από πολιτικές και δεν μπορεί να είναι μια ευθύνη που θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση», τόνισε.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας προβλέψιμης διαδικασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο προχωρά πολύ αργά, επέκρινε η Ύπατη Αρμοστεία.

Loading