Νέα Ζηλανδία: Δουλεύουν 4 μέρες και πληρώνονται για 5!

Την ώρα που οι καταγγελίες για εργασιακό «Μεσαίωνα» στην Ελλάδα δίνουν και παίρνουν, εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία δοκιμάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο εργασίας.

Αυτό προβλέπει, ότι για έξι εβδομάδες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα και θα πληρώνονται για πέντε. Το «πείραμα» θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο και, εφόσον πετύχει, θα καθιερωθεί σε μόνιμη βάση από την 1η Ιουλίου.

Πρωτοποριακή κίνηση

Η εν λόγω εταιρεία ονομάζεται Perpetual Guardian και αντικείμενό της είναι η διαχείριση κληροδοτημάτων. Με αυτό το εγχείρημα, γίνεται η πρώτη μεγάλη εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία που αποπειράται να δημιουργήσει έναν “πλέον ταιριαστό στον 21ο αιώνα” τόπο εργασίας.

Στόχος του εγχειρήματος είναι, να προσφέρει στους εργαζομένους της μια σχεδόν απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά τους και την προσωπική ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Νεοζηλανδοί εργάζονται κατά μέσον όρο 1.752 ώρες το χρόνο. Βρίσκονται, δηλαδή, πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως αναφέρει η Guardian.

Αυτοί που εργάζονται λιγότερες ώρες το χρόνο είναι οι Γερμανοί, ενώ ακολουθούν οι Δανοί, οι Νορβηγοί και οι Ολλανδοί. Στον αντίποδα, οι Μεξικανοί, οι Κορεάτες και οι Κοσταρικανοί.

Στόχος η αύξηση της παραγωγής

Όπως ανέφερε ο ιδρυτής της εταιρείας, Άντριου Μπαρνς, στόχος πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι να αυξηθεί η παραγωγή και να δοθεί το έναυσμα για μια συζήτηση που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας.

Ασφαλώς, το προσωπικό της εταιρείας, που απαρτίζεται από 200 υπαλλήλους σε 16 γραφεία σε όλη τη χώρα, έμεινε έκπληκτο όταν άκουσε το σχέδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπαρνς, μια εργαζόμενη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας δήλωσε ότι την έπιασε νευρικό γέλιο, “καθώς ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό”.

Ο Μπαρνς ελπίζει, ότι αυτή η επιπλέον ημέρα που θα έχουν οι εργαζόμενοι για τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, τα χόμπι τους και την προσωπική τους ζωή, θα τους κάνει να επικεντρωθούν περισσότερο στην εργασία τους αυτές τις τέσσερις ημέρες που θα περνούν στο γραφείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading