Μιανμάρ: Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες της ισοπέδωσης (vd)

Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες της Μιανμάρ που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) την Παρασκευή (23/2). Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΜΚΟ και φανερώνει και η εικόνα, δεκάδες χωριά της μειονότητας των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς.

«Πολλά από αυτά τα χωριά έγιναν θέατρο ωμοτήτων εναντίον των Ροχίνγκια και θα έπρεπε να διατηρηθούν προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που διόρισε ο ΟΗΕ να μπορέσουν να τις ερευνήσουν», σχολίασε ο διευθυντής του HRW στην Ασία, Μπραντ Άνταμς.

Τουλάχιστον 55 χωριά ισοπεδώθηκαν

Όπως φαίνεται από τις δορυφορικές εικόνων που συγκέντρωσε το HRW, τουλάχιστον 55 χωριά έχουν ισοπεδωθεί με εκσκαφείς στην πολιτεία Ραχίν, γύρω από την πόλη Μαουνγκντάου, επίκεντρο των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Το… σχέδιο επαναπατρισμού

Στις αρχές του μήνα, φωτογραφίες που ανέβασε στο διαδίκτυο ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μιανμάρ, Κρίστιαν Σμιτ, έπειτα από επίσημο ταξίδι του στην πολιτεία Ραχίν, δείχνουν ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες από εκσκαφείς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ, από την άλλη, υποστηρίζει πως αυτό έγινε στο πλαίσιο «ενός σχεδίου για τον επαναπατρισμό» των Ροχίνγκια, το οποίο όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι ειδικοί και οι ΜΚΟ.

Loading