Με… παρατράγουδα οι εκλογές στην Ιταλία

Αρκετά απρόοπτα σημειώθηκαν στις σημερινές εκλογές στην Ιταλία. Εκτός από το περιστατικό με τη… γυμνόστηθη επίθεση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προέκυψαν και διάφορα ακόμη «παρατράγουδα», κυρίως «τεχνικής φύσεως».

Λάθος… ονόματα υποψηφίων

Στο Παλέρμο, ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι υποχρεώθηκαν την ύστατη ώρα να… τρέξουν να διορθώσουν το λάθος, προκειμένου να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Ξαναψήφισαν λόγω τυπογραφικού λάθους

Στη Ρώμη, εξάλλου, 36 άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε, επίσης, τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών. Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.

Η προσέλευση των πολιτών

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα, η προσέλευση στις κάλπες ανερχόταν σε 58,5%. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013, διότι πριν πέντε χρόνια, οι Ιταλοί δεν είχαν ψηφίσει μόνο την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, μέχρι το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading