Μας μιλούν οι εξωγήινοι;

Συναγερμός για το ενδεχόμενο να μας μιλούν οι εξωγήινοι έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στις διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, ύστερα από ένα σπάνιο, όσο και περίεργο φαινόμενο. Ραδιοσήματα με περίεργη προέλευση ανιχνεύθηκαν από ένα πολύ μακρινό σημείο του διαστήματος, κινητοποιώντας τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν την προέλευσή του.

Οι ταχύτατες ραδιοφωνικές εκρήξεις είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα στο σύμπαν. Είναι απίστευτα δυνατές, και σύντομες εκρήξεις ενέργειας που φτάνουν στη Γη μέσα από το σύμπαν. Η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζει ιδιαίτερα πολλά πράγματα γι’ αυτές. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι προέρχονται από ένα «ακραίο» για τα συνήθη δεδομένα περιβάλλον. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να διαμορφωθεί συνήθως γύρω από μια μαύρη τρύπα, αν και θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα άλλων περίεργων αστροφυσικών συνθηκών.Τα σήματα φαίνεται να προέρχονται από ένα σημείο με πολύ ισχυρά και πολύ σπάνια μαγνητικά πεδία.

Σε δηλώσεις του, ένας εκ των επικεφαλής του αρμόδιου προγράμματος παρακολούθησης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, πραγματικά ό,τι πιο παράξενο έχουμε συναντήσει».

Εντούτις όσον αφορά την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, η ανακάλυψη των συγκεκριμένων ραδιοσημάτων πιθανόν να υποδηλώνει το αντίθετο. Ο Vishal Gajjar, ένας ερευνητής του ιδρύματος SETI αναφέρει: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την υπόθεση της εξωγήινης ζωής και προέλευσης των σημάτων, αλλά το θεωρούμε δύσκολο στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Loading