Η νέα εμπορική συμφωνία με τη Ν. Κορέα αναβάλλεται, μέχρι να έρθει «συμφωνία με τη Βόρεια»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα αναβάλει την τελική έγκριση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Νότια Κορέα και είχε παρουσιαστεί ως σημαντική επιτυχία της Ουάσιγκτον. «Μάλλον θα την καθυστερήσω μέχρι να έχουμε μια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ομιλία του για τις υποδομές στο Οχάιο. «Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος δεν εξήγησε το σκεπτικό του, πώς δηλαδή συνδέεται η εμπορική συμφωνία με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ έγινε κατόπιν της επιμονής του ίδιου του Τραμπ και σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οδήγησε τη Νότια Κορέα να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία και τις εξαγωγές χάλυβα.

«Προχωράμε πραγματικά καλά με τη Βόρεια Κορέα, θα δούμε τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια προφανής χαλάρωση. Αν δεν πάει καλά, θα εγκαταλείψουμε (τις διαπραγματεύσεις), διαφορετικά θα είμαστε ικανοποιημένοι”, συνέχισε ο Τραμπ.

«Η Νότια Κορέα ήταν εκπληκτική αλλά θα περιμένουμε λίγο για αυτή τη συμφωνία, για να δούμε τι θα γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading