Μάας: «Σηκωθείτε από τον καναπέ και αντιταχθείτε στον ρατσισμό»

Οι χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις ακροδεξιών ομάδων στο Κέμνιτς έχουν προκαλέσει σάλο στην Γερμανία, την στιγμή που στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Όπως για παράδειγμα ο υπουργός  Εξωτερικών, Χάικο Μάας ο οποίος κατηγόρησε τους συμπατριώτες του, για απάθεια απέναντι στο ζήτημα του ρατσισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

«Πρέπει να αντιταχθούμε στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές» τονίζει συγκεκριμένα στην Κυριακάτικη Bild και προσθέτει: «Στη γενιά μου, έχει δοθεί η ελευθερία. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Εμείς πλέον δεν αγωνιζόμαστε γι’ αυτά, τα θεωρούμε αυτονόητα. Δυστυχώς, υπάρχει μια απάθεια στην κοινωνία μας που πρέπει να υπερνικήσουμε».

Επίσης αναφερόμενος στη βίαια δράση της άκρας δεξιάς στο Κέμνιτς, ο Μάας απαίτησε από τους γερμανούς «να σηκωθούν από τον καναπέ και να ανοίξουν το στόμα τους. Η εποχή της απάθειας, πρέπει να τελειώσει».

Φόβοι για τη φήμη της Γερμανίας

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, αλλά και τα φασιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Κέμνιτς έχουν θορυβήσει την κοινή γνώμη στη χώρα. «Αν ο χαιρετισμός του Χίτλερ εμφανίζεται σήμερα στους δρόμους μας, αυτό είναι κρίμα για τη χώρα μας. Πρέπει να αντιταχθούμε στην άκρα δεξιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νεοναζί και τους αντισημίτες. Μόνο τότε τα ξενοφοβικά εγκλήματα που βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας θα σταματήσουν» τονίζει ο Μάας.

Επίσης από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλι του SPD τόνισε σε γερμανική εφημερίδα, ότι η έρευνα στο Κέμνιτς θα πρέπει να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό πίσω από τις διαδηλώσεις και τις ξενοφοβικές εξεγέρσεις κρύβονται δίκτυα ακροδεξιών οργανώσεων. «Δεν ανεχόμαστε οι ακροδεξιοί να διεισδύουν στην κοινωνία μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Loading