Κύπριος ΥΠΕΞ: «Να μην παρασυρθούμε από την Τουρκία»

Ψυχραιμία στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποιώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα πρέπει να παρασυρθεί από την Τουρκία σε κάποιο σκηνικό που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Συνέστησε λοιπόν σε όλους, να είναι προσεκτικοί με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και τα οποία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε σκηνικό (από πλευράς Τουρκίας) που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κινήσεις από Ελλάδα και Κύπρο

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε πως γίνονται κινήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Κύπρο, «με φόντο τη Σύνοδο στη Βάρνα, όπου εκεί θα τύχει εκ νέου αξιολόγησης η συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Ωστόσο, για την ώρα τα μηνύματα που έρχονται από την Άγκυρα συμπαρασύρουν και το Κυπριακό και δεν είναι θετικά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εναπόκειται στην Τουρκία εάν θα οδηγηθούμε στην επανέναρξη διαλόγου και εξέφρασε την πρόθεση της Κύπρου να αποδεχθεί τον απεσταλμένο του γγ ΟΗΕ που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δείπνου του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μολονότι πρόσθεσε ότι «όλα συντείνουν πως η στάση αναμονής εκ μέρους του Ακιντζί δεν είναι τυχαία».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading